Aventura in Transilvania Partea a IV-a




DUMBRĂVENI


Urmatoare noastra oprire a fost orasul Dumbraveni.Primul document despre Dumbraveni datează din anul 1332, cand localitatea apare sub numele de Ebes (Sacerdotes de Ebes).
Case colorate, arhitectura interesanta, un oras care mi-a dat impresia, la prima vedere ca este pustiu. Auzisem ceva despre aceasta idee, cum ca ar fi un "oras fantoma". Cum am ajuns in centrul acestei asezari, ne-au intampinat un grup de copii tigani, cerandu-ne bani si mancare. 






Biserica Armeano – Catolica din Dumbraveni se afla in piata principala a acestui oras si este monument istoric. A fost construita din banii dati de catre armenii stabiliti la sfirsitul secolului al XVII-lea in aceasta localitate.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 22 iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 19 iulie 1783. Interiorul bisericii dimpreuna cu numeroasele altare a fost finalizat abia in 1791. cind, la 29 iunie, biserica a fost sfintita primid hramul Sfintei Elisabeta.

Biserica e construita in stil baroc pur din piatra de granit si din caramida. Lucrarile au fost conduse de maestrii constructori Chindea Francisc si Ibeslach Anton. Deasupra impunatoarei intrari in biserica se afla inscriptia urmatoare: Lui Dumnezeu si protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeana.























Urmeaza Biertan, una dintre cele mai frumoase locatii din excursia noastra.





Peppy Web Developer

No comments:

Post a Comment